Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Ny hundeejer?

450.000 danske husstande har hund. Hvis du bor i en af disse husstande, ved du, hvor stor glæde en hund kan give. 880.00 husstande i Danmark har kæledyr, og hund er det mest populære. Med god grund. For en hund knytter sig meget til sine mennesker, og når den ser på dig med sine kærlige øjne, er den helt uimodståelig.
En hund er et familiemedlem. Den skal have kost, logi og kærlighed – og den skal have mennesker, der sørger for dens mentale og fysiske sundhed. De enkelte hunderacer har karakteristika, men grundlæggende er hunde lige så forskellige som mennesker. Så uanset, om du har en racehund eller et gadekryds, så handler det om at lære hundens sprog at kende. Jo bedre du forstår din hunds signaler, jo bedre forstår den dig. Og det er en fordel for dens adfærd. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i din hunds kropssignaler. 

Kroppen: Når den sænker bagkroppen, er den usikker, mens den er dominerende, når den skyder forkrop og nakke i vejret.

Pelsen: Når den rejser børster, er den formodentlig aggressiv eller utryg.

Munden: Viser den tænder, prøver den nok at virke truende, men husk, at nogle racer faktisk kan smile.

Ører: Rejser hunden ører, er den som regel nysgerrig og årvågen, og hvis den lægger ørerne bagud, er den som regel usikker, angst eller flov. 

Øjne: Når øjnene er store, føler hunden sig sikker i situationen, mens smalle øjne signalerer en underlegenhed.

Halen: Er hundens humørbarometer, og med halen fortæller hunden mange følelser. Hunden logrer, når den er glad og fuld af forventning om noget godt. Sitrer halen, og er stiv, er hunden vagtsom, og føler sig måske truet. Stikker den halen mellem benene, er den bange og utryg. 

”Hundemedicin” på apoteket

Vidste du, at apoteket har et stort lager af lægemidler til dyr? Dyr kan også blive syge, og på apoteket hjælper vi mange hundeejere med fx midler mod smerter, hjerte-kar-lidelser, øjenbetændelse og allergi. Plus naturligvis midler mod lopper og flåter, der er en helt basal behandling for alle hunde. Rigtig mange hundeejere vælger et spot-on middel. Dels fordi det beskytter mod både flåter, lopper, myg, sandfluer og pelslus. Og dels fordi det kan købes i håndkøb, så det altid er nemt og hurtigt at købe en ny pakke, når det efter 4 uger er tid til genbehandling. 

Bidt af en hund?

En hund kan komme til at bide af kådhed, ved et uheld eller fordi den bliver forskrækket/irriteret. Det er en god idé, at du lærer dine børn, at de aldrig skal drille en hund (men gerne lege), og at de ikke bare skal gå hen og klappe en fremmed hund uden, at ejeren inviterer til det. For alle hunde kan bide, og store hunde har enorm kraft i kæber og tænder. Derfor kan et hundebid give store skader på hud, blodkar, nerver, sener og ultimativt knogler. 

Hvis du bliver bidt af en hund, så rens såret hurtigst muligt med vand og sæbe – eller sårrens – og sørg for, at der ikke er jord, hundemad, grenrester eller andre fremmedlegemer i såret. Er der gået hul på huden skal du til læge som vurderer om, der skal en stivkrampe vaccination til.