Mor og barn

Modermælkserstatning

Nulstil
Filter
Luk

Modermælkserstatning

Ingen tvivl! At blive forældre er den mest livsbekræftende oplevelse i verden. Det er en kæmpe glæde men samtidig også et kæmpe ansvar, der kommer med en masse spørgsmål. Især tvivl og undren om både amning og modermælkserstatning kan fylde meget. For hvad er modermælkserstatning egentlig, og hvordan er det anderledes i forhold til brystmælk? Læs mere herunder eller kom forbi dit lokale apotek, hvor det dygtige apotekspersonale altid står klar til at pege dig i den rigtige retning.

Hvad er modermælkserstatning?

Modermælkserstatning er et alternativ til modermælk, der kan dække spædbørns fulde behov - allerede fra fødslen. Har du muligheden for at vælge mellem bryst og flaske til dit barn, så er det en personlig afgørelse, som du og din partner skal tage. Modermælkserstatning laves som regel på basis af spraytørret komælk og indeholder både fedtsyrer, protein, sukkerarter og jern. Der kan være vidt forskellige grunde til at vælge modermælkserstatning i stedet for at amme. Nogle mødre er ikke i stand til at amme, mens det for andre er et valg. Det er vigtigt at understrege, at man ikke er en dårlig mor, hvis man fravælger amning!

Hvad er forskellen på brystmælk og modermælkserstatning?

Producenter af modermælkserstatning forsøger så vidt muligt at efterligne sammensætningen af brystmælk. Modermælkserstatning er som før nævnt primært lavet på komælk, men indeholder også sukkerstoffer, proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler - dog varierer indholdet af modermælkserstatning fra produkt til produkt. Forskellen mellem de to ligger primært i, at modermælkserstatning ikke indeholder hverken de antistoffer eller de fordøjelsesenzymer, som modermælk ellers naturligt indeholder. Af den grund kan modermælkserstatning aldrig helt indholdsmæssigt sammenlignes med modermælk, men derfor kan det sagtens være den helt rigtige løsning for dig, der ikke har mulighed for eller ikke trives med at amme. 

Sådan blander du din modermælkserstatning

Inden du tilbereder modermælkserstatningen, er det vigtigt, at du altid vasker hænder samt rengør både flaske, sut og låg grundigt. Kog eventuelt delene i fem minutter og opbevar dem tildækket efter brug. Kog vand i fem minutter, lad vandet køle af til 40 grader og sammensæt den rette mængde lunkent vand samt pulver i en flaske ud fra doseringstabellen, der tager hensyn til barnets alder. Ryst grundigt flasken til alt pulveret er opløst, og sørg for at emballagen med modermælkserstatningen opbevares tørt og køligt. Har du tvivl og/eller spørgsmål om anvendelse og tilberedning af modermælkserstatning, så kom endelig forbi til en snak på dit lokale apotek! 

Hvilken modermælkserstatning skal jeg vælge?

Forskellige faktorer spiller ind på overvejelserne om, hvilken modermælkserstatning man som forældre skal vælge til sit barn. Dels spiller barnets alder en rolle, men også ernæringsbehov og eventuelle allergier kan have betydning for valg af modermælkserstatning. Du kan altid spørge dit barns sundhedssygeplejerske, din praktiserende læge eller andet sundhedspersonale om råd og vejledning, så du kan træffe en informeret beslutning. 

Modermælkserstatning som pulver eller som drikkeklar færdigblanding 

På dit lokale apotek samt her på Apoteket-online.dk kan du købe modermælkserstatning enten som pulver eller som en færdigblandet og drikkeklar væske. Der findes fordele og ulemper ved begge former for modermælkserstatning; eksempelvis synes mange, at den drikkeklare version er lettere og mere bekvemmelig i hverdagen - især hvis man er på farten. Til gengæld så er pulver-versionen prismæssigt billigere på lang sigt. Desuden er der forskel på holdbarheden mellem de to former. Modermælkserstatning i form af pulver skal efter åbning af pakken oftest bruges inden for 3-4 uger. Drikkeklar modermælkserstatning skal efter åbning derimod bruges inden for et døgn, men uåbnet kan de holde sig længe.  

Modermælkserstatning og allergi

Der kan være flere symptomer på allergi eller intolerance, som viser, at dit barn reagerer på en specifik modermælkserstatning. Oplever du ofte, at dit barn skriger eller kaster op efter at have fået mad, har vedvarende forstoppelse eller diarre, døjer med koliksmerter, har udslet eller er irritabelt, så er det vigtigt at konsultere din læge. Heldigvis findes der mange former for modermælkserstatning, så du kan skifte produkt efter dit barns behov. F.eks. kan du på apoteket få Nutramigen 1 Pulver, der er en hypoallergen specialernæring til ernæringsmæssig håndtering af komælksproteinallergi. 

Modermælkserstatning på grøn recept

Har dit barn fået stillet diagnosen komælksproteinallergi? Så kan din læge udstede en grøn recept, der gør, at du kan få et tilskud på 60% af prisen på den hypoallergene modermælkserstatning, som dit barn har brug for. Lægen kan ikke udskrive en grøn recept med henblik på forebyggelse af allergi, men er dit barn diagnosticeret med allergien, så er der en stor økonomisk fordel at hente ved at bruge modermælkserstatning udskrevet på en grøn recept. 

Må jeg både amme og give modermælkserstatning?

Ja det må du gerne. Faktisk er det for mange en fordel - for både mor, partner og barn - at kombinere amning med modermælkserstatning, da det kan gøre hverdagen med amning lettere. Du skal dog være opmærksom på at supplering med modermælkserstatning kan påvirke dit barns accept af både bryst og flaske. Husk desuden altid at vælge en modermælkserstatning, der passer til dit barns alder og behov. 

Fordele ved modermælkserstatning fra Apoteket-online.dk

Mange søger gode råd hos både venner, familie og/eller på nettet, men apoteket er også et godt sted at hente inspiration. Dels findes et stort sortiment at kvalitetssikrede produkter, og så er vejledningen tilmed at finde lige bag skranken, hvor det dygtige apotekspersonale står klar til at hjælpe. Det er altid en god ide at spørge en fagperson til råds, hvis man har tvivl eller spørgsmål. Hvilken type modermælkserstatning er bedst for mit barn? Hvordan tilberedes en flaske med modermælkserstatning? Hvordan ved jeg, om mit barn er allergisk? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.