Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Får du nok vitaminer og mineraler?

Du er nødt til at indtage vitaminer og mineraler, for at din krop kan fungere. Hvis du ikke får nok via kosten, går det ud over din sundhed, energi og livskvalitet. Men hvilke funktioner har de enkelte vitaminer og mineraler? Hvilke fødevarer findes de i? Og spiser du varieret nok til at få dækket dit behov 100%?

På kosttilskud står der altid: ”Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost”. Simpelthen for at understrege, at kosttilskud er et TILSKUD til kosten, og at det er enormt centralt for kroppens funktioner at få så mange som muligt af sine byggesten fra den mad, du spiser.

For ja – du kommer rigtig langt med sund, varieret kost, der følger Sundhedsstyrelsens kostråd. Og hvis du mangler vitaminer og/eller mineraler, så kommer du også rigtig langt med gode kosttilskud.

Hvis du har tænkt på, hvorvidt kosttilskud lever op til det, de lover, så bliver du glad for denne information: Hele EU er omfattet af en stram lovgivning, hvor alle anprisninger af vitaminer og mineraler skal være godkendt og leve op til anerkendt, videnskabelig dokumentation.Derfor kan du stole på de sundhedsanprisninger, der står på vitaminer og mineraler, som du køber på apoteket.

Dog skal du være opmærksom på, at du kun mærker den lovede effekt, hvis du mangler det pågældende vitamin eller mineral, og at der går lidt tid, før du mærker virkningen.

De 10 officielle kostråd

  1. Spis varieret og ikke for meget 
    – og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grøntsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

Særlige kostråd til 65+

De 10 kostråd er også gode at følge for dig, der er fyldt 65 år, men du skal være opmærksom på tre aldersbetingede behov.

  • Du har brug for ekstra protein: Kun halvdelen af danskere mellem 65 og 75 år får nok protein. Du øger madens proteinindhold ved at skifte kulhydrater (fx kartofler, ris og pasta) ud med fx fisk, fjerkræ, kød og grøntsager
  • Motion er vigtige end nogensinde før: Behovet for energi falder med alderen, fordi vi generelt mister muskelmasse og tit er mindre fysisk aktive. Skru lidt ned for din kalorieindtagelse og op for den daglige motion
  • Tilskud af D-vitamin og calcium: Uanset, hvor varieret du spiser, er Fødevarestyrelsens anbefaling til alle over 65 år at tage et dagligt tilskud af D-vitamin og calcium, fordi det forebygger knogleskørhed og knoglebrud

Særlige kostråd til veganske børnefamilier

De første to leveår er sårbare ift. barnets vækst og kognitive udvikling. Sundhedsstyrelsen opdaterer løbende deres anbefalinger i takt med ny dokumenteret viden. Ultimo 2018 lød deres anbefaling: 

  • Vegansk kost til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår
  • Barnet bør ammes i mindst to år og få tilskud af B12-vitamin, hvis familien insisterer på denne kostform
  • Få rådgivning hos en klinisk diætist, og følg nøje barnets vækst, da der er risiko for, at det vokser dårligt

Få aktuel info på sst.dk, hvis du gerne vil vide mere om de aktuelle, officielle anbefalinger.